Oude metselstenen

`t Achterhuis heeft een groot assortiment aan oude metsel- en gevelstenen voor restauratie en nieuwbouw van uw boerderij, kasteelhoeve, notariswoning, dijkhuis of manoir. Tijdloos bouwen noemen wij dat. Hierbij heeft u een enorme keuze aan type metselstenen, waaronder:

  • IJsselsteentjes
  • Paepstenen
  • Klampstenen
  • Waalstenen
  • Rijnstenen
  • Kloostermoppen
  • Brikken
  • Zwarte klompjes (populair bij schouwen)
  • Hollandse en Belgische gevelstenen

Bovenstaande oude stenen zijn deels handgevormd en deels machinaal gemaakt. Hieronder zullen we enkele populaire metselstenen verder uitlichten.

IJsselsteentjes

IJsselsteentjes danken hun benaming aan de plaats waar deze vroeger werden geproduceerd, namelijk langs de Hollandse IJssel. Oude bakstenen kregen vroeger vaak de naam van herkomst. IJsselsteentjes worden ook wel ijsseltjes, geeltjes of vierling genoemd en gebruikt als sierbestrating. De kleisoort en het bakproces bepalen de kleur. Afmetingen verschillen, maar ze hebben een oorspronkelijke afmeting van 18x9x4,5 of 18×8,75×4,25 cm. Deze laatste worden ook wel drielingen genoemd.

Waalformaat bakstenen

Begin 20e eeuw zorgde de woningwet ervoor dat Waalstenen in opmars kwamen. Muren van de huizen moesten namelijk dikker worden en daardoor ontstond de behoefte aan goedkopere bakstenen. Het Waalformaat is een gestandaardiseerde maat voor een baksteen, namelijk 210 x 100 x 50 millimeter.

Kloostermoppen kopen

Kloostermoppen zijn middeleeuwse bakstenen en worden ook wel kloosterstenen of monnikstenen genoemd. De naam geeft al aan dat deze grote, dikke kloostermoppen veelal werden gebruikt voor kloosters, kerken en kastelen. Hoe dikker dikker de kloostermop, hoe ouder de baksteen steen is over het algemeen.

Oude metselstenen showroom

‘T Achterhuis heeft altijd meer dan 50 partijen oude stenen op voorraad, waaronder oude metselstenen, gebruikte bakstenen, kloostermoppen, waalstenen en ijsselsteentjes. In onze showroom kunt u diverse metselwerken en natuurlijk hebben wij ook diverse partijen op ons buitenterrein voor u reeds afgebikt en gesorteerd. Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan onze showroom om alle oude stenen in het echt te komen bewonderen.

Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop
Meer dan een halve eeuw ervaring 't Achterhuis blijft gefocust op de toekomst
Maatschappelijk verantwoord Milieu vriendelijk door hergebruik