Onze prachtige schouwen hebben we te danken aan de grote Franse heersers van weleer.

’t Achterhuis heeft een permanente collectie van zo’n 350 schouwen. Het assortiment wordt continu aangevuld met bijzondere objecten vanuit de hele wereld. Het aanbod schouwen is vooral afkomstig uit Frankrijk doordat enkele grote Franse heersers, waaronder Lodewijk XIV, Lodewijk XV en Lodewijk VI hier oog voor hadden gekregen. Zij lieten de beste kappers aan het hof komen om alle paleizen te voorzien van prachtige Franse schouwen. Deze trend werd natuurlijk ook opgepikt door rijke edelen en vermogende families waardoor Frankrijk de grootste bron is geworden voor onze toevoer aan oude en antieke schouwen.

Typen sierschouwen en materialen

Sierschouwen kunnen kortweg worden onderverdeeld in 2 typen: ombouwschouwen en voorzetschouwen. Het is echter vaak mogelijk om een marmeren ombouwschouw om te bouwen tot een marmeren voorzetschouw.

In grote gebouwen waren vroeger veel haarden te vinden. Dit was dé warmtebron om alle ruimtes te verwarmen. De oude schouwen in deze ruimtes verschillen niet veel van elkaar. Wel wordt een keukenschouw vaak specifiek benoemd. Deze zijn vaak iets kleiner. Vooral ingezet om een leuke sfeer te creëren in de keuken.

Naast de vorm en locatie maakt vooral het materiaal het verschil in het diverse aanbod schouwen. Grofweg kunnen schouwen worden vervaardigd uit 2 soorten materiaal, namelijk natuursteen en hout.

De groep natuurstenen schouwen is bij ons verreweg het grootst, namelijk rond de 300 schouwen. Een natuurstenen schouw kan vervolgens weer bestaan uit diverse bekende steensoorten:

  • hardsteen, vaak afkomstig uit België, oftewel een Belgisch hardsteen schouw
  • zandsteen, kalkzandsteen of witsteen
  • marmer, vaak afkomstig uit Italië of Frankrijk
  • marmersteen, massief marmer

Het materiaaltype van de betreffende natuurstenen schouw, geeft een geheel eigen look van de oude sierschouw. Zo beschikken de marmeren schouwen vaak over fraaie kleurenwaaiers met unieke patronen en heeft de schouw een gladde structuur. Deze sierschouwen wordt veel geplaatst in de wat klassiekere interieurs. Een zandstenen schouw heeft meestal een lichte, egale kleur en geeft vaak een robuuste indruk. Een (Belgisch) hardstenen schouw valt wat betreft de kenmerken en eigenschappen tussen deze modellen in.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop
Logistiek en transport Wij leveren overal ter wereld