Collectie Onderhouds- middelen

Bekijk de vergelijkbare categorieën

/
/
0 van 0 gezien

Behandel advies van tegelvloeren

STAP 1 :
Reinigen en drogen (geldt voor alle tegelvloeren)

2 dagen nadat de vloer is gelegd en ingewassen, is de voeg hard genoeg om te betreden en schoon te maken. Schoonmaken doe je door te schrobben met een sop van ruim Grondreiniger met warm water. Als er toch nog cementresten op de tegels blijven zitten, probeer je die eerst te verwijderen. Doe dat altijd met zuurvrije cementsluier verwijderraar. Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing. Als hij volledig schoon is gaat het droogproces in.

Hier geldt: hoe dikker de tegel, hoe langer de droogduur. Reken bij poreuze tegels op een 6-tal weken drogen.

Je kunt tijdens de droogperiode de vloer wel betreden, maar je moet voorzichtig zijn en vlekken voorkomen. Dek niet luchtdicht af! Het vocht kan dan namelijk niet uit de tegels. Leg wel een dun laken op de grond waar je bijvoorbeeld staat om te koken.
Of de vloer droog is kan je gemakkelijk zelf testen: leg gedurende een 6-tal uur een stuk plastic op de vloer. Zit er condens onder, dan is de vloer nog nat. Is het plastic droog kan je met behandelen starten.

STAP 2:
Impregneren POREUZE TEGELS (oude plavuizen, Bourgondische Dallen)

Je kan de vloer nogmaals stofzuigen en vlekken plaatselijk verwijderen maar de tegels vooral niet te nat maken. Wanneer de vloer kurkdroog is kan je gaan behandelen met Superfix/Supermat. Deze dient puur aangebracht te worden op de droge, grondig gereinigde vloer. Het beste resultaat verkrijg je d.m.v. het gelijkmatig vernevelen met een pompspuit. Het beste kan je ’s ochtends de eerste laag aanbrengen die trekt er direct in, en ‘s avonds een tweede, die heeft namelijk meer tijd nodig om erin te trekken. De volgende dag is de vloer klaar voor gebruik.

Superfix voorziet uw vloer van een subtiele zijdeglans. Supermat beschermt de tegels op dezelfde manier maar blijven ze mat.

Zeer soms dient een 3e laag aangebracht te worden. Tenzij je door de adviseur geadviseerd werd PN aan te brengen vóór de Superfix/Supermat. Dat is een voorbehandeling voor extreem dikke of poreuze tegels.

STAP 3:

Onderhoud POREUZE TEGELS

De behandelde tegelvloer wekelijks stofzuigen. Daarna schrobben of dweilen met sop van gewone allesreiniger.

Om de vloer te beschermen kan je ná het reinigen af en toe nadweilen met schoon water met een scheut Superfix/Supermat. Zo behoudt de vloer haar bescherming, ook daar waar deze door intensiever gebruik extra is gesleten.

STAP 4:
Strippen POREUZE TEGELS

Je kunt de vloer te allen tijde ‘strippen’ met Grondreiniger wanneer hij erg vies is geworden. Uit ervaring blijkt dat dit eens in de 10 à 20 jaar is. Strippen is zeer intensief schrobben met heet water en flink veel grondreiniger, soms wel puur, waardoor je de oude waslagen weghaalt. Daarna kan je de behandeling opnieuw toepassen zoals beschreven hierboven.

STAP 2, 3 en 4:
HARDE TEGELS

2 dagen nadat de vloer is gelegd en ingewassen, is de voeg hard genoeg om te betreden en schoon te maken. Schoonmaken doe je door te schrobben met een sop van ruim Grondreiniger met warm water. Als er toch nog cementresten op de tegels blijven zitten, probeer je die eerst te verwijderen. Doe dat altijd met zuurvrije cementsluier verwijderraar. Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing.

Dek de tegels nooit luchtdicht af.

Harde tegels moeten niet geïmpregneerd worden. Ze worden gevoed of beschermd door het dweilen met een sop van water met Trapp zeep. Hiermee bescherm ÈN reinig je de tegels.

Dit mag je wekelijks herhalen.

Je kunt de vloer te allen tijde ‘strippen’ met Grondreiniger wanneer hij erg vies is geworden of gaat plakken. Uit ervaring blijkt dat dit niet vaak nodig is, en voor iedereen anders. Strippen is zeer intensief schrobben met flink veel grondreiniger en heet water, waardoor je de oude lagen weghaalt. Daarna kan je de behandeling opnieuw toepassen zoals beschreven hierboven.

Harde tegels: witte en zwarte marmersoorten, Belgisch hardsteen, motieftegels….

Poreuze tegels: alle witstenen tegels, Bourgondische dallen, antieke en rustieke plavuizen, blauwe waaltjes…

Download deze adviezen als pdf.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop