Een antieke of oude schouw is pas compleet met de juiste open haard accessoires.

Een antieke of oude schouw is pas compleet met de juiste open haard accessoires. Veelal kunnen deze haardaccessoires ook gebruikt worden bij een houtkachel. Dan wordt er gesproken over houtkachel accessoires. Hieronder worden de verschillende open haard accessoires kort uitgelicht.

Haardplaten

De meest populaire open haard accessoire is toch wel een mooie, antieke haardplaat. Niet alleen beschermt deze hittebestendige haardplaat de achterwand tegen barsten en afbrokkelen, maar is tevens een mooi sierstuk voor elk interieur. Een haardplaat wordt ook wel een vuurmondplaat of stookplaat genoemd. Een haardplaat houdt de warmte vast waardoor het warmte afgeeft, ook al is het vuur gedoofd.

Vuurbokken

Vuurbokken worden ook wel haardbokken of simpelweg haardijzers genoemd. Ze zorgen voor een betere beluchting en verbranding. De verhoging zorgt er namelijk voor dat er lucht via alle kanten bij het vuur kan komen. Ook kunnen de houtblokken niet zomaar uit de open haard rollen. Naast deze praktische functies dienen haardbokken ook gewoon ter versiering.

Stookroosters

Al dan niet in combinatie met vuurbokken is ook een stookrooster een veel voorkomende open haard accessoire. Het stookrooster wordt hierbij in de open haard geplaatst, waarop vervolgens de houtblokken gelegd kunnen worden. Het stookrooster zorgt voor een goede, gelijkmatige verbranding.

Haardschermen

Een haardscherm, ook wel vonkenscherm of spatscherm genoemd, zorgt voor extra veiligheid bij een open haard of kachel. Het houdt vonken tegen. Daarnaast is een haardscherm beschikbaar in zeer fraaie uitvoeringen werkt dan ook sfeer verhogend in de huiskamer.

Haardstellen

Tenslotte zijn er ook diverse open haard gereedschappen waarmee het vuur gereguleerd kan worden. Denk hierbij aan een pook, haardtang en borstel. Veelal worden deze gereedschappen als set aangeboden waardoor gesproken wordt van een haardstel of haard set.

Open haard accessoires bij ’t Achterhuis

‘t Achterhuis heeft een enorme collectie van meer dan 500 haardaccessoires, zoals haardplaten, vuurbokken en haardstellen. Slechts een klein gedeelte van ons assortiment is online te bekijken, dus voor het uitzoeken van de juiste open haard accessoires en eventueel andere antieke bouwmaterialen kunt u het beste in onze showroom in Udenhout komen kijken!

Achter-Huis-Collectie Enorme collectie unieke vondsten
30.000 m2 beleving Zien is inspireren
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt