Collectie Antieke haardplaten

Bekijk de vergelijkbare categorieën

/
0 producten
0 van 0 gezien

Gietijzeren haardplaten

Zeker in de winter is er niets lekkerder dan een goed verwarmde ruimte met een knisperend open haardvuur in bij de kachel. Een mooie, antieke haardplaat mag hierbij niet ontbreken. Niet alleen beschermt deze hittebestendige plaat de achterwand tegen barsten en afbrokkelen, maar is tevens een mooi sierstuk voor elk interieur. Een haardplaat wordt ook wel een vuurmondplaat of stookplaat genoemd.

Gietijzeren haardplaten

Veelal alle haardplaten zijn van gietijzer. Deze platen zijn zodoende niet alleen hittebestendig of vuurvast, maar zorgen er ook voor dat de warmte wordt opgenomen die anders verloren gaat. Vervolgens geeft de gietijzeren haardplaat de warmte ook weer terug aan de kamer. Het is te vergelijken met de functie van radiator. Er zijn ook haarden zonder gietijzeren haardplaten, maar deze zijn lang niet zo effectief. Het materiaal is natuurlijk ook bepalend voor de kleur van de gietijzeren haardplaten. Veelal is dat zwart, grijs of bruin.

 

Nieuwe of oude haardplaat kopen

Wanneer u een haardplaat gaat kopen kan dat bij ‘t Achterhuis vanaf ongeveer € 120,-. De prijs is hierbij voornamelijk afhankelijk van hoe oud of zeldzaam de haardplaat is. Onze haardplaten zijn veelal afkomstig uit de 18e t/m 20e eeuw, maar we hebben nog oudere en compleet nieuwe haardplaten.

Naast de prijs is de afmeting natuurlijk ook een belangrijke factor. De maten lopen van 40 x 40 cm tot zelfs grote antieke kasteelhaardplaten van wel 120 x 120 cm. Eventueel is het zelfs mogelijk om geen antieke, maar een nieuwe haardplaat op maat te kopen. Dergelijke hittebestendige platen passen in elk interieur.

De antieke haardplaten zijn veelal afkomstig uit Frankrijk en wel uit oude kastelen, landhuizen en andere markante gebouwen. Maar ook Duitsland, België en Engeland zijn voor ons belangrijke bronnen voor onze collectie haardplaten. De haardplaten zijn verkrijgbaar in diverse stijlen. Het land waaruit de haardplaat vandaan komt, is hierbij natuurlijk erg bepalend. Enkele veel voorkomende stijlen:

  • Louis XIV
  • Rococo/Louis XV
  • Neoklassiek
  • Neo-stijlen/Victoriaans
  • Gotisch
  • Renaissance
  • Louis XIII
  • Jugendstil/Art Nouveau

Antieke haardplaten showroom

‘t Achterhuis heeft een enorme collectie van meer dan 300 haardplaten, welke variëren in afmeting, herkomst en stijl. Alle haardplaten zijn schoongemaakt en netjes in kachelpoets gezet. Een grote selectie is online te bekijken, maar voor het uitzoeken van de juiste haardplaat kunt u het beste in onze showroom in Udenhout komen kijken! Hier vindt u naast haardplaten ook een grote collectie aan andere haardaccessoires, zoals vuurbokken, haardschermen en  haardroosters.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop