Collectie Haardschermen & haardsets

Bekijk de vergelijkbare categorieën

0 producten
0 van 0 gezien

Bij een volledige ‘open haard beleving’ mag een haardscherm niet ontbreken.

Bij een volledige ‘open haard beleving’ mag een haardscherm niet ontbreken. Niet alleen zijn haardschermen vaak fraai vormgegeven en sfeerverhogend in de huiskamer, maar ook heeft een haardscherm enkele belangrijke functies met betrekking tot de veiligheid:

  • vonken: een haardscherm zorgt ervoor dat vonken in de haard blijven en niet op brandgevoelige materialen, zoals vloerkleden of zelf kleding spatten. Niet voor niets wordt een haardscherm ook wel vonkenscherm genoemd
  • afscheiding: huisdieren, kinderen of bijvoorbeeld speelgoed blijven juist buiten de haard. Ook al is het vuur heet, een ongeluk zit in een klein hoekje
  • hitte: een haardscherm of vonkenscherm beschermt ook tegen de ergste hitte. Zeker wanneer er net een paar nieuwe houtblokken op het vuur worden gegooid, kan dit wel even lekker zijn.

Haardscherm gietijzer

Het frame of de omranding van een haardscherm is veelal gemaakt van gietijzer. Het grootste onderdeel is een fijnmazig gaas die de vonken binnen de haard houdt, maar de warmte en zuurstof juist doorlaat. Gietijzer wordt voor diverse haardaccessoires gebruikt vanwege de hittebestendigheid en kleine kans op vervormen. Natuurlijk is dit nooit helemaal te voorkomen. Gelukkig heeft ‘t Achterhuis altijd voldoende gietijzeren haardschermen en andere haardaccessoires op voorraad.

’t Achterhuis heeft een groot assortiment aan haardschermen. Zowel oud als nieuw. De foto´s hieronder zijn slechts een greep uit onze steeds wisselende voorraad. Haardschermen zijn te verkrijgen in diverse uitvoeringen en maten. Met of zonder ornamenten, bestaand uit één deel, of als drieluik.

Antieke haardschermen showroom

‘t Achterhuis heeft een enorme collectie van meer dan 500 haardaccessoires, waaronder haardschermen, maar ook bijvoorbeeld haardplaten, vuurroosters en vuurbokken. De haardschermen variëren in afmeting, kleur, herkomst en stijl en zijn uitgevoerd met of zonder ornamenten. Ook bestaan sommige haardschermen uit één deel, maar hebben wij ook haardschermen uitgevoerd als tweeluik, drieluik of zelfs als vierluik. Het wisselende assortiment is deels online te bekijken, maar voor het uitzoeken van het juiste haardscherm of haardaccessoires kunt u het beste de showroom in Udenhout komen kijken. Hier zijn alle facetten voor de perfecte open haard terug te vinden.

Een haardstel of openhaardset bevat diverse open haard gereedschappen die handig of nodig zijn bij het reguleren van een mooi haardvuur. Daarnaast staat een haardstel natuurlijk ook prachtig bij een schouw of houtkachel. De haardstellen van ‘t Achterhuis dateren uit de 17e t/m de 21e eeuw en zijn beschikbaar in diverse stijlen en veelal afkomstig uit Frankrijk en Engeland. Hieronder leest u meer over de verschillende open haard gereedschappen.

Open haard gereedschap

Om de open haard op de gewenste wijze te kunnen bedienen wordt er al honderden jaren gebruik gemaakt van speciaal open haard gereedschap. Hiermee kan het vuur kleiner of groter worden gemaakt. Ook zijn er bevatten de meeste haardstellen gereedschap om de haard netjes en schoon te houden. Dergelijk gereedschap wordt zowel bij een open haard als bij een kachel gebruikt. Open haard gereedschap bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

 

  • openhaard tang: met een haardtang kunnen de houtblokken worden vastgepakt en verplaatst. Een goede grip van de openhaard tang is hierbij belangrijk. Ook dient de haardtang lang genoeg te zijn
  • kachelpook: met een openhaard pook kan het vuur worden opgepookt waarbij er meer zuurstof bij het vuur kan komen en het vuur beter brandt. Ook kan de kachelpook worden gebruikt voor het verplaatsen van de houtblokken
  • asschep: met een asschep kan het as uit de haard worden geschept, al dan niet uit de aslade. Ook hierdoor kan er meer zuurstof bij het vuur komen. Natuurlijk dient ook de aslade niet te vol te raken
  • haardborstel: onder andere door het gebruik van bovenstaand haard gereedschap kan de directe omgeving van de haard of kachel vies worden. Met een haardborstel kan dit netjes worden opgeruimd.
  • bouffadou of blaasbalg: door het gebruik van een blaaspijp/bouffadou of blaasbalg kan er extra zuurstof in het vuur worden ‘geblazen’

Het bovengenoemde haardgereedschap kan op diverse manieren worden opgeborgen bij de open haard of kachel: los in bijvoorbeeld een mand of als haardstel door middel van hangers, liggers of staanders.

Openhaardset materiaal

Omdat haardgereedschappen natuurlijk vuurbestendig moeten zijn, worden deze vrijwel altijd van metaal gemaakt, vooral van messing, smeedijzer en gepolijst staal. Een combinatie van deze metalen komt ook voor, veelal uit decoratief oogpunt. Ook is de kleur zwart zeer favoriet bij een haardstel.

 

Antieke haardstellen showroom

‘t Achterhuis heeft een enorme collectie van meer dan 500 haardaccessoires, waaronder haardstellen en open haard sets, bestaande uit diverse open haard gereedschappen. Een klein gedeelte van ons assortiment haardsets is online te bekijken, maar voor het uitzoeken van de juiste haardset en eventueel andere haardaccessoires kunt u het beste in onze showroom in Udenhout komen kijken!

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop