Collectie Zandstenen schouwen

Bekijk de vergelijkbare categorieën

0 producten
0 van 0 gezien

't Achterhuis heeft een permanente collectie van ongeveer 350 schouwen

Van de ongeveer 350 schouwen bij ’t Achterhuis, zijn zo’n 150 exemplaren gemaakt van zandsteen. Het aanbod antieke zandstenen schouwen wisselt maandelijks, dan wel dagelijks doordat wij voortdurend op zoek zijn naar nieuwe bijzondere objecten. De meeste oude zandstenen schouwen zijn afkomstig uit Europa en dan met name uit Frankrijk. Wij zijn altijd actief op zoek naar nieuwe aanwinsten en durven dan ook wel te zeggen dat u nergens een gelijksoortig aanbod zandstenen schouwen zult vinden in deze omvang en variatie.

Antieke zandstenen schouwen kunnen worden onderverdeeld op basis van type, herkomst of periode en kleur.

Typen zandsteen schouwen

Zandstenen schouwen of sierschouwen zijn bekend onder diverse benamingen. In feite zijn er 2 soorten oude zandstenen schouwen: ombouwschouwen en voorzetschouwen. Zoals de naam al aangeeft, wordt een voorzetschouw tegen de haard aan geplaatst. Een zandstenen ombouwschouw is dusdanig van vorm dat deze om de boezem heen kan worden geplaatst. Overigens is het soms wel mogelijk om een zandstenen ombouwschouw om te bouwen tot een zandsteen voorzetschouw. Wanneer wensen voor maten of model heel specifiek worden dan is maatwerk ook mogelijk. Hiervoor hebben wij steenkappers in Frankrijk die op ambachtelijke wijze diverse modellen volledig op maat maken van originele Franse steen. Deze handgekapte schouwen zijn heel betaalbaar en prachtig om te zien. Wat betreft het materiaal kan er onderscheid worden gemaakt tussen grof zandsteen en fijn zandsteen.

De zandstenen schouw komen ook veel voor als keukenschouw en kasteelschouw. Een zandstenen kasteelschouw is vaak een grotere uitvoering en zoals de naam als zegt, is deze afkomstig uit een kasteel.

Kalkzandsteen schouw

Oude zandstenen schouwen worden ook wel kalkzandstenen schouwen of kalkstenen schouwen genoemd. Kalksteen wordt in de bouwkunde nog steeds veel gebruikt vanwege de hardheid en sterkte en is bij deze schouwen dus het basismateriaal. Wanneer deze steen met handwerk wordt bewerkt, worden deze zandstenen ook wel handgekapte kalkzandstenen schouwen genoemd.

Wit zandsteen schouw of richting beige?

Een kalkzandsteen schouw is vrijwel altijd vervaardigd van frans kalksteen. Net zoals de marmeren schouwen ligt de oorsprong dus in Frankrijk. Door de populariteit van deze schouwen in met name de 18e en 19e eeuw, zijn er vele vakkundige steenhouwers met deze sierschouwen aan de slag gegaan.

Een typische antieke zandstenen schouw heeft een grijs-wit tot beige kleur. De meest witte variant wordt ook wel witsteen genoemd. Witstenen schouwen zijn enorm populair.

Oude zandstenen schouw inbouwen

De zandstenen schouwen die ’t Achterhuis aanbiedt, zijn door deskundige restaurateurs geheel nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerestaureerd. Deze kunnen door onze ervaren schouwbouwers op locatie worden ingebouwd. Een zandstenen schouw kan hierbij zowel in combinatie met een open haard of kachel worden geplaatst. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om de montage zelf uit te voeren.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop