Collectie Houten schouwen

Bekijk de vergelijkbare categorieën

0 producten
0 van 0 gezien

't Achterhuis heeft een permanente collectie van zo’n 350 schouwen.

Naast marmeren en zandstenen schouwen heeft ’t Achterhuis ook diverse antieke houten schouwen in het assortiment. Dit is de kleinste subcategorie in de productcategorie schouwen, maar zeker niet de minst bijzondere. Met name de fraaie snijwerken maken een oude houten schouw veelal tot een prachtige eyecatcher in het interieur. Elke dag wordt er gezocht naar mooie objecten om dit deel van het assortiment aan te vullen. Veelal zijn deze exemplaren afkomstig uit oude herenhuizen en overheidsgebouwen in Frankrijk.

Typen houten schouwen

Antieke houten schouwen zijn er in vele soorten en maten. Houten schouwen zorgen eigenlijk altijd voor een verfraaiing van een bepaalde ruimte en worden dan ook houten sierschouwen genoemd. Er kan onderscheid worden gemaakt in houten ombouwschouwen en houten voorzetschouwen. In de meeste gevallen is het overigens mogelijk om van een ombouwschouw een voorzetschouw te maken. Houten schouwen zijn veel óf klein en eenvoudig óf groot en rijk.

Herkomst en periodes

Een houten schouwmantel is eigenlijk in dezelfde periode populair geworden als de bekende marmeren en zandstenen schouwen, namelijk voornamelijk in de 18e en 19e eeuw. Dit komt voornamelijk doordat ten tijde van Lodewijk XIV, Lodewijk XV en Lodewijk VI de beste steenkappers werden uitgenodigd op het Franse hof om exclusieve schouwen te kappen van zeldzame Italiaanse en Franse marmers. Al snel zagen houtbewerkers hier natuurlijk ook brood in en konden een goedkoper alternatief aanbieden.

De antieke houten schouwen zijn voornamelijk vervaardigd uit eikenhout en wel frans eikenhout. Zo nu en dan lopen we tegen exclusieve houtsoorten aan, zoals wortelnotenhout, maar eikenhouten schouwen steken hier met kop en schouders bovenuit.

Houten schouw plaatsen

Met veel geluk vinden we een houten schouw die nog volledig intact is en direct geschikt is voor de verkoop. In de meeste gevallen moeten de houten schouwen echter nog goed worden nagekeken door onze vakkundige restaurateurs. Hierbij wordt de houten schouw zo origineel mogelijk gehouden, maar soms is het toch nodig om de houten schouw te schonen en beschadigde delen te repareren.

Afhankelijk of het gaat om een ombouwschouw of voorzetschouw, monteren wij de schouw alvast ‘voor’ waardoor deze vaak nog maar uit een deel bestaat. Dit maakt het plaatsen van de schouw al een stuk eenvoudiger. In de meeste gevallen wordt toch gekozen voor de inzet van onze professionele schouwbouwers. Zij hebben vele jaren ervaring met het inbouwen van antieke houten schouwen. Hierbij wordt een stenen vuurmond gemetseld.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop