Collectie Verlichting

Bekijk de vergelijkbare categorieën

/
/
0 van 0 gezien

Antieke lamp of oude kroonluchter

Met de juiste antieke lamp is het mogelijk om elke gewenste ruimte te voorzien van net dat beetje extra sfeer, zowel ingeschakeld door de lichteffecten als uitgeschakeld door het fraaie design. Een typische antieke lamp is natuurlijk de kroonluchter, ook wel luster genoemd. In de volgende paragraaf leest u meer over het assortiment en herkomst. Naast kroonluchters heeft ‘t Achterhuis ook diverse andere ouderwetse verlichting. Dit zijn niet alleen echt oude lampen, maar ook nieuwe lampen met een oude, vintage look. Het assortiment verlichting bestaat met name uit kroonluchters, schemerlampen, hanglampen, wandlampen en staande lampen.

Kristallen kroonluchter of luster met kaarsen

Kroonluchters worden al eeuwenlang gebruikt voor verlichting doeleinden. Dit begon in de middeleeuwen door een luster met kaarsen. Dit was niets anders dan een houten kruis met spijkers waarop kaarsen konden worden bevestigd. Deze klassieke kroonluchter hing aan een touw of ketting aan het plafond. Op een gegeven moment gingen mensen deze versieren en wel in de vorm sieraden, oftewel kristallen sieraden. In de vijftiende eeuw ontwikkelde Italië zich als producent en leverancier van diverse soorten kristal. Italiaanse kroonluchters en nog specifieker de Venetiaanse kroonluchters zijn nog steeds erg populair. In het begin van de 18e eeuw ontstonden gegoten vormen van verguld brons met lange, gebogen armen. Een eeuw later deden kroonluchters met gasverlichting hun intrede, welke eind 19e eeuw werden opgevolgd door kroonluchters die werkten op elektriciteit. Kristallen kroonluchters worden in diverse ruimtes gebruikt. Met name grote kroonluchters worden veel gebruikt in de hal of grote ontvangstruimte.

Van antieke schemerlamp tot oude kruiklamp

De categorie antieke verlichting kan worden ingedeeld in een drietal subcategorieën:

  • hanglampen
  • wandlampen
  • vloerlampen
  • tafellampen
  • buitenlampen, waaronder oude lantaarnpalen

De klassieke kroonluchters behoren tot de hanglampen, maar sommige typen lampen kunnen ook bij meerdere categorieën behoren, zoals de schemerlamp. Zo kan een antieke schemerlamp bijvoorbeeld worden uitgevoerd als kruiklamp. Dit is doorgaans een tafellamp vervaardigd van oude kruiken, potten of cementvazen.

Antieke lampen en verlichting bij ‘t Achterhuis

‘t Achterhuis heeft een flinke collectie oude en nieuwe lampen. Een deel daarvan zou door velen ook wel als ouderwets worden bestempeld wat een beetje negatief klinkt. Maar wie zou nou niet een kristallen kroonluchter of antieke kruiklamp in zijn huis willen? Naast antieke lampen kunt u bij ons ook terecht voor oude meubels, antieke spiegels en landelijke woonaccessoires. Online vindt u slechts een gedeelte van onze exclusieve, antieke lampen. Voor het beste advies en meest actuele aanbod kunt u dan ook het beste onze showroom in Udenhout bezoeken. Hier presenteren wij tientallen ruimtes met diverse interieur opstellingen waarbij sfeervolle, antieke verlichting natuurlijk niet ontbreekt.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop