Collectie Motief & uni tegels

Bekijk de vergelijkbare categorieën

0 producten
0 van 0 gezien

Patroontegels en vloertegels met motief

Motieftegels of patroontegels zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vloertegels met een bijzonder patroon. Er zijn cementtegels, maar ook keramische tegels. De patroontegels zijn in diverse maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Enkele veel voorkomende motieftegels zijn:

  • Franse of Portugese cementtegels
  • bloemmotief patroontegels
  • Jugendstil motieftegels
  • stervormige motieftegels of stertegels
  • mozaïektegels

In onderstaande tekst vindt u extra informatie over enkele uitvoeringen.

Antieke Franse of Portugese cementtegels?

Patroontegels zijn veelal verkrijgbaar als cementtegel. Hierbij bestaan de vloertegels met motief in de basis uit cement met daarop een speciale bovenlaag. Meestal wordt er voor de bovenlaag vergruisd natuursteen of marmer gebruikt. Door te variëren met materialen en kleuren kan vrijwel elk denkbaar patroon of motief worden gevormd. In een sjabloon wordt namelijk vaak marmerpoeder met kleur- en bindstof gegoten. Daarover komt dan vervolgens cementspecie. Nadat het sjabloon is verwijderd, wordt het geheel onder hoge druk geperst. Na een lange droogperiode wordt de cementtegel vak nog voorzien van een speciale beschermlaag van was. Deze cementtegels vinden hun oorsprong in Frankrijk, maar worden naast Franse cementtegels ook onder de namen Portugese cementtegels, Marokkaanse tegels, mozaïek tegels, decortegels of ambachtelijke tegels verkocht.

Jugendstil tegels

Jugendstil patroontegels komen uit de periode rond 1900. Aan het einde van de 19de eeuw zorgde de industriële revolutie voor een explosieve groei van het aantal inwoners en dat bracht ook de nodige ziektes met zich mee. Artsen riepen dan ook op tot een betere hygiëne en tegels waren de perfecte oplossing. Dit zorgde dan ook voor een enorme populariteit van vloertegels en mooie creaties. Jugendstil vloertegels staan bekend om hun prachtige, originele details met zeer specifieke patronen.

Motieftegels bij het ‘t Achterhuis

Wij hebben meer dan 100 oude en authentieke vloeren op voorraad, waaronder kleine partijtjes en grote partijen oude motieftegels. De aanwezige collectie wisselt sterk en op deze pagina ziet u een aantal voorbeelden van tegels met motief die er geweest zijn en tegels die er nu zijn.

De oude vloertegels met patronen zijn vaak in beperkte oplage verkrijgbaar. Zo heeft u een unieke patroontegel met de uitstraling van vroeger. Voor de volledige actuele voorraad kunt het best onze showroom in Udenhout bezoeken. Hier bieden we nieuwe motieftegels van topkwaliteit in nostalgische kleurstellingen en motieven.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop