Collectie Belgisch hardsteen

Bekijk de vergelijkbare categorieën

/
/
0 van 0 gezien

Belgisch hardsteen tegels en tegelvloeren

Belgisch hardsteen, ofwel Arduin, blauwsteen, kolenkalksteen of petit graniet is een kolenkalksteen met een blauw/grijze kleur. Deze gewilde blauwsteen is al jaren zeer gewild voor het leggen van een duurzame, mooie, oude tegelvloer. Kerken en kloosters worden al eeuwen met deze arduinen tegels van prachtige vloeren voorzien. Deze Arduinen worden ook wel kerkdallen genoemd.

Kleur en herkomst van blauwsteen

Belgisch hardsteen wordt dus vaak betiteld met de term ‘blauwsteen’. Blauwe Belgisch hardstenen vloertegels kunnen hierbij in meer of mindere mate deze uitgesproken kleur hebben. Dit ligt aan de hoeveel koolstof die het gesteente bevat. Deze koolstof wordt namelijk gevormd door resten crinoïden, ofwel diertjes met een kalkskelet die miljoenen jaren geleden zijn achtergebleven in de zeebodem. Omdat het gesteente zo hard en dicht is wordt het in de volksmond ook wel ‘petit granit’ genoemd. Een bekende Franse term is juist weer pierre bleue.

Blauwsteen komt dus voornamelijk uit België en dan met name uit de Ardennen en Henegouwen. Deze laatste productieregio is hierbij goed voor 80% van alle blauwsteen. De kalksteen is daar ontstaan in een ondiep marien afzettingsmilieu waar veel leven te vinden was. Een tegel kenmerkt zich door de blauwe kleur, witte adertjes en kollijnen en zichtbare fossielen.

Uitvoeringen

Antieke Belgisch hardstenen tegelvloeren zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, kleuren en afwerkingen. Antiek zien ze er buitengewoon mooi geleefd uit, maar ook nieuw is het een prachtige tegel. Strak en donker voor de modernere interieurs of verouderd voor een meer rustieke uitstraling. Enkele verschillen in uitvoeringen worden hieronder opgesomd:

  • van licht verouderd tot grof verouderd
  • van lichtgrijs Belgisch hardsteen tot vrij fel blauwsteen
  • geschikt voor banen of wild verband
  • van dikke kerkdallen tot dunne Belgisch hardstenen tegels
  • veelal vierkante vorm, maar ook in combinatie met blokjes/cabochons
  • origineel of recuperatie
  • kollijnen, witte aders en fossielen

Belgisch hardstenen vloertegels worden vaak verouderd om ook een oude, antieke of rustieke uitstraling te geven. Soms is het moeilijk de verschillen te zien. Laat u dan ook goed inlichten. Kerkdallen of andere Belgische hardstenen kunnen vrijwel altijd in wildverband of banen worden gelegd.

Belgisch hardsteen vloertegels en voorbeeldvloeren

Wij hebben meer dan 100 oude en authentieke vloerensoorten op voorraad, waaronder ongeveer 20 Belgisch hardstenen tegelvloeren. In onze showroom hebben wij diverse grote voorbeeldvloeren liggen met Belgisch hardstenen tegels in diverse afwerkingen. Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan onze showroom om de Arduin vloertegels in het echt te komen bewonderen.

Persoonlijk advies Begeleiding door specialisten
Eerlijke prijs-kwaliteit verhouding Wat je ziet is wat je krijgt
Opslag service Kosteloze opslag van uw aankoop